
Ehkä olet kuullut äskettäin versoista, ja nyt olet utelias, miksi ihmiset ovat niin innoissaan näistä pienistä syötävistä kasveista. Tai ehkä olet jo tietoinen siitä, että versot ovat loistava tapa lisätä ravintoaineita ruokavalioosi, mutta et ole varma, mitä ne oikeasti on.
Sana ”verso” kertoo kaiken. Versot ovat syötävien vihannesten ja yrttien nuoria taimia. Toisin kuin suuremmat yrtit ja vihannekset, joiden kasvaminen kestää viikkoja tai kuukausia, versot voidaan kerätä ja syödä 9-15 päivään sen jälkeen, kun sirkkalehti on kehittynyt.
Ravintoloiden ja kahviloiden kokit käyttävät niitä yleisesti versoja lautasten koristeluun. Viime aikoina versot ovat saavuttaneet suuren suosion niiden ravitsemuksellisten ominaisuuksien vuoksi, ja niistä on tullut kutsu ”superruoka”. Versot ovat itse asiassa loistava kuitujen, välttämättömien kivennäisaineiden, vitamiinien ja antioksidanttiyhdisteiden lähde. Versot syödään yleensä raakana, ja niitä voidaan käyttää salaattien, alkupalojen ja voileipien valmistukseen tai minkä tahansa liha- tai kalaruoan kanssa ja jopa pizzan täytteenä, joka antaa kirkkaita värejä ja intensiivisen maun kaikkiin ruokiin.


Versot on yksi yksinkertaisimmista, pienimmistä ja kuitenkin ravitsevimmista ja herkullisimmista kasveista, mitä voi kasvattaa.
Versoja ei pidä sekoittaa ituihin, jotka syntyvät itämällä veteen liotettuja siemeniä, usein pimeässä ja joiden syötävä osa muodostuu koko versosta, mukaan lukien taimi, tähkät ja usein myös siemenistä jäänyt osa. Versojen tapauksessa syötävä osa muodostuu yksittäisistä versoista, joissa on sirkkalehtien lehdet ja/tai ensimmäiset varsinaiset lehdet, jotka korjataan, leikkaamalla nuoret taimet tyvestä aivan kasvualustan yläpuolelle. Versot kerätään ilman juurta.
Versoissa on runsaasti bioaktiivisten yhdisteiden lähteitä, joilla on liikalihavuutta, diabetesta estäviä, antioksidantteja ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia.

Viimeisten viiden vuoden aikana on tehty kymmeniä tutkimuksia, jotka osoittavat, että vihannesten ja niiden versojen syöminen on yhteydessä useiden hoidettavien sairauksien pienempään riskiin. Nämä tutkimukset osoittavat, että versot sisältävät enemmän vitamiineja, kivennäisaineita ja muita hyödyllisiä kasviyhdisteitä kuin täysikasvuisiin vihanneksiin verrattuna.
Eräässä tutkimuksessa jopa havaittiin, että niillä on enemmän terveyshyötyjä ja ne voivat olla jopa 40 kertaa tehokkaampia fytokemikaaleissa verratuna lopullisen kasviin.
Versojen tuotanto ei vaadi rikkakasvien torjunta-aineita ja torjunta-aineita.
Versot soveltuvat hyvin salaatteihin, voileipiin ja useisiin pääruokiin erottuvien makujen, houkuttelevien sävyjen ja herkän koostumuksensa ansiosta. Erilaisten versojen käyttö voi lisätä ruokaan visuaalista ja maukasta vetovoimaa.
Versot on parasta syödä raakana niiden ravintoaineiden ja tuoreuden maksimoimiseksi. Lisäksi niissä on korkea vesipitoisuus, mikä tekee niistä vähemmän sopivia kypsentämiseen.
Kehomme tarvitsevat vitamiineja.